"Su Yalıtımı Kaliteli, Detayına Uygun ve İyi Uygulama ile Yapılmış Binalar Depreme Dayanıklı Olur ve Hayat Kurtarır"
Sektör ve üreticiler olarak, 2025 yılının ilk yarısını nasıl geçiriyorsunuz? Sektörünüzün genel durumunu değerlendirip, yıl sonu öngörülerinizi ve hedeflerinizi paylaşır mısınız?
2025 yılının zor bir yıl olacağı konusunda genel bir bilgiye sahibiz. Geçtiğimiz yıl sonlarında, içinde bulunduğumuz yıl kapsamında bütçelerimizi ve planlarımızı oluşturmuştuk. Genel olarak yeni yılda bütçelediğimiz mertebede ilerlediğimizi görüyoruz. 2022 ve 2023 yılları ile kıyasladığımızda yılın bu ilk aylarında, proje yetersizliğini ve perakende sektörün görece daha zayıf geçtiğini söyleyebiliriz. Yılın tamamını bu doğrultuda tamamlayacağımızı öngörüyoruz.
Su yalıtımı konusunda toplumun yeterli bilinç düzeyine ulaştığını düşünüyor musunuz? BTM olarak ve BİTÜDER olarak bu konuda yapılan çalışmalardan söz eder misiniz?
Su yalıtımı konusunda toplumumuz maalesef yeterli üst düzey bilincine ulaşmış değil. Ancak her geçen yıl, bir önceki yıla oranla önemli bir yol da kat ediliyor. Konut kiralarken veya satın alırken genellikle metrekaresine, mutfak dolaplarına, banyo seramiklerine bakarız, oysa olası bir depremde bizi kurtaran bunlar değil sağlam temeli ve taşıyıcı sistemi olan yapılardır. Dolapları veya seramikleri değiştirmek mümkündür ancak su yalıtımı temel aşamasında yapılan ve binanın üzerine inşa edildiği bir uygulama olduğundan değiştirmek mümkün değildir. Sonradan bina dışından veya bodrum içinden yapılan su yalıtım uygulamaları yani “pişmanlık yalıtımları” temelde yani işin başında yapılan yalıtımın yerini tutmaz.
Belli ölçek üstü kamu ve özel sektöre projelerinde ise, bu bilinç çok daha yüksek ve projelerin detaylarında yer alıyor. Ancak burada da standartlara ne kadar uygun ürün seçimi yapıldığı konusu gündeme geliyor.
Su yalıtımı kaliteli, detayına uygun ve iyi uygulama ile yapılmış binalar depreme dayanıklı olur ve hayat kurtarır. Bu bilinçle BTM olarak doğru bilgi ve uygulama detayları ile donatılmış, değerli hocalarımızın kaleme aldığı “Mimari Yapılarda Su Yalıtımı Kitabı”nın güncellenmiş 3.baskısını yapı sektörü profesyonellerinin hizmetine sunduk. Su yalıtımı yaptırmak ve su yalıtımı hakkında bilgi sahibi olmak isteyen herkese bir başvuru kaynağı olan ve su yalıtımlarının “doğru detay/doğru malzeme/doğru uygulama” kuralına uygun şekilde yapılmasına katkıda bulunan kitabın baskısı YEM Kitabevi tarafından gerçekleştirildi.
1975 yılından beri Yalıtım Sektöründe köklü bir geçmişe ve engin deneyime sahip olan BTM, ülkemizde su yalıtım membranlarının fabrikasyon ortamda üretimini ilk olarak gerçekleştirmiş ve ilkel yöntemlerden modern su yalıtım yöntemlerine geçişe öncülük etmiştir. Elli yıllık geçmişi boyunca Yalıtım Sektörünün sağlıklı büyüme ve gelişmesine katkı veren BTM, sayısız tanıtım ve bilgilendirme seminerleri, uygulama ustalarına yönelik eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri düzenlemiş ve su yalıtımı konusunda çeşitli yayınlara imza atmıştır. BTM, yayınlanmış olan birçok su yalıtımı ürün ve uygulama standartlarının oluşturulmasında aktif görevler alarak deneyimlerini sektöre aktarmıştır.
BİTÜDER olarak, sektörümüzü doğru yönlendirme adına canla başla çalışmaktayız. Bu çalışmalarımızın başında, standartlara uygun olmayan su yalıtım ürünleri ile mücadele geliyor. Ne yazık ki; ister yurt içinde üretilerek, isterse ithal edilerek pazara sunulan her ürün standartları sağlamıyor. Bu konuya dikkat çekerek, doğru ürününün içermesi gereken teknik şartları kamu ve özel sektöre aktarmayı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz. Doğru detay, doğru ürün ve doğru işçilik ana başlıklı seminerlerimizi, ülkemizin her noktasında gerçekleştirmekteyiz.
Su yalıtımında ürün kalitesinin önemi kadar uygulama işçiliğinin kalitesi de çok önemli Uygulama işçiliğinin kalitesi hakkında sorunlardan bahseder misiniz? Bu konuda BTM olarak neler yapıyorsunuz?
Su yalıtımı bir sistemdir ve doğru yalıtım; doğru malzeme, malzemeye uygun doğru detay ve doğru uygulamanın birleşiminden geçer. Doğru su yalıtımı ile güvenli, sağlıklı ve konforlu ortamlar sağlanabilir. Ayrıca temelden itibaren kaliteli ve uygun su yalıtımı yapıların hem uzun ömürlü olmasını sağlar hem de bakım giderlerini azaltır. Kullanılan malzeme ne kadar kaliteli olursa olsun uygulama doğru yapılmadığında veya uygun detay seçilmediğinde yapı su alacağı için oluşan nem ve küften dolayı insan sağlığı ve konforu büyük zarar görecektir. Daha da hayati sonucu yapı içine giren su donatıya zarar vererek taşıyıcı sistemin güçsüzleşmesine, bina ömrünün azalmasına ve depremlere karşı direnememesine yol açacaktır. Yanlış uygulama veya doğru detayı seçememe nedeniyle geriye dönüp onarmak, onarılsa bile başarıya ulaşmak mümkün olmamaktadır. Pişmanlık yalıtımları dediğimiz bina temelinden değil de iç taraftan veya bodrumdan yapılan uygulamaların sonucu çoğunlukla hüsran ile sonuçlanmaktadır.
Yukarıda bahsettiğimiz nedenlerle uygulama işçiliğinde bulunan ustalarımızın eğitimi ve onları yönlendiren teknik personelin bilgi donanımı büyük önem taşımaktadır.
BTM bu konuda başta BİTÜDER olmak üzere sektörel derneklerle işbirliklerini uzun yıllardır dernek kuruluşlarından itibaren sürdürmekte ve katkı sunmaktadır. BTM konusunda uzman teknik personeli ile uygulama yapılan şantiyeleri ziyaret etmekte ve uygulamaların doğru bir şekilde yapılmasına katkı vermektedir. Proje sahipleri projelendirme aşamasında veya sonrasında BTM’den destek alabilmektedir. www.btm.co internet sitemizde herkesin ulaşımına açık olarak detay çizimlerimiz yer almaktadır. BTM’nin bayi portföyünde uygulayıcı bayiler de yer almaktadır. Bu bayilerimize yönelik uygulama eğitimlerimiz sürmektedir. Üniversite ve teknik liselerimizle olan işbirlikleri kapsamında geleceğin yapı profesyonelleri olan Mimar, Mühendis ve Teknikerlerimize yönelik fabrika gezileri, eğitim ve seminerlerimiz de hep gündemimizde bulunmaktadır.
Sektör sorunlarının çözümü için sizce firmalara ve sektör derneklerine ne görevler düşüyor?
Üretici firmalar her şeyden önce, standartlara uygun ürünlerin üretimini yapması gerekiyor. Ticari kaygı içinde olmadan, doğru detaya doğru ürünleri önermeli. Sektör içindeki dernekler de, standart dışı yerli veya ithal ürünlere dikkat çekmeli, tüm pazara doğru ürüne ulaşmanın yöntemlerini göstermeli, kamu desteği ile böylesine standart dışı ürünlerin pazarda yer almasının önüne geçme adına faaliyetlerini sürdürmelidir.
Depreme dayanıklı güvenli yapıların olmazsa olmazı su yalıtımının önemi konusunda sektöre en faydalı olacağını düşündüğünüz faaliyet ve farkındalıklar neler olmalı?
Binalarda Su Yalıtım Yönetmeliği’ne uygun olarak yeni yapıların inşa edilmesi ve bunun etkin şekilde denetlenmesi büyük önem taşıyor. Bitümlü örtü grubumuza dair uygulama kuralları standardı olan TS 11758-2, kapsamlı bir revizyonla güncellendi. BTM olarak bu standardı çok önemsiyoruz. Bu doğrultuda, standardın uygulanmasını destekleyecek eğitimlerin artırılması ve ülke geneline yayılması gerektiğine inanıyoruz. Her zaman olduğu gibi, bu seminerlere katılmak ve katkı sunmaktan onur duyarız.
6 Şubat Depremi sonrası bölgede inşa edilecek yapılarda su yalıtımı uygulamalarının doğru malzeme ile uygun detayda ve doğru bir şekilde yapılması, bir başka dikkat çekmek istediğimiz hayati öneme sahip bir konudur.
Diğer önemli bir hususta tüm inşaat çalışmalarında bağımsız denetlemelerin yaygın ve etkin bir şekilde gerçekleştirilmesidir.
Umut Ceylan | Yurtiçi Satış ve Pazarlama Müdürü, BTM