Blog

Bitüder, 2025'te Kalite Ve Haksız Rekabetle Mücadelede Yeni Adımlar Atmaya Hazırlanıyor

Bitüder, 2025'te Kalite Ve Haksız Rekabetle Mücadelede Yeni Adımlar Atmaya Hazırlanıyor

Son iki yılda, coğrafyamızdaki savaşlar, depremler ve küresel ekonomik dalgalanmalar, inşaat sektörünü zorlu bir döneme sürükledi. Artan hammadde, işçilik ve lojistik maliyetleri, fiyat artışlarına yol açarken, özellikle Marmara Bölgesi'nde konut ve inşaat yatırımlarında belirgin bir yavaşlama gözlemlendi. Deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri ise kısmen canlılığını koruyor. Bu zorlu koşullara rağmen, BİTÜDER, sektörde kaliteyi ön planda tutarak kaliteli su yalıtımı uygulamalarının yaygınlaşması ve haksız rekabetin önlenmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. 2025 yılı itibarıyla, akredite laboratuvar testleri ve performans denetimleri ile kalite standartlarını daha da yükseltmeyi ve sektördeki denetim mekanizmalarını güçlendirmeyi hedeflediklerini belirten BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı Alper Doğruer, "Bu doğrultuda sektörün sürdürülebilir büyümesine katkı sağlamaya kararlıyız." dedi.

2024 yılında yaşanan inşaat maliyetlerindeki artışlar, döviz kuru dalgalanmaları, enerji fiyatlarındaki yükselme, kredi faiz oranlarındaki değişiklikler, tedarik zinciri sorunları ve çevresel düzenlemeler gibi faktörler sektörü nasıl etkiledi? Bu bağlamda, 2024 yılı BİTÜDER için nasıl geçti?

2024 yılı ve son iki yılı incelediğimizde, coğrafyamızda yaşanan savaşlar, depremler ve ekonomik dalgalanmaların etkisiyle oldukça zor ve hareketli bir dönem geçirdiğimizi söyleyebiliriz. Bu küresel krizlerin sonucunda artan hammadde ve girdi maliyetleri, ülkemizde ve inşaat sektöründe fiyat artışlarına yol açtı. Hammadde, işçilik, tedarik ve lojistik alanlarındaki maliyet artışları, başta ihracat olmak üzere sektörümüzü büyük ölçüde zorladı.

Devam eden bölgesel savaşlar ve küresel belirsizlikler hala etkisini sürdürmekte. Sektörümüz, genel ekonomik koşullar içinde kendi dinamikleriyle şekilleniyor. Enflasyonu düşürmek amacıyla uygulanan faiz politikaları, doğal olarak inşaat sektörünün yavaşlamasına neden oldu. Özellikle Marmara Bölgesi ve İstanbul’da konut ve inşaat yatırımlarında belirgin bir yavaşlama gözlemleniyor. Bununla birlikte, deprem bölgesindeki inşaat faaliyetleri kısmen canlılığını sürdürüyor.

Ancak, bu konutlarda kalite açısından henüz istenilen seviyeye ulaşıldığını söylemek zor. Tüm bu zorluklara rağmen, üyelerimiz şartlar ne olursa olsun en iyi hizmeti sunmak için çaba harcamaya devam ediyor.

Bitümlü örtülerin performans değerlerini ölçerek, tüketiciyi korumak ve uzun ömürlü su yalıtım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlamak için çaba sarf ediyoruz

2025 yılı için sektöre dair öngörüleriniz, hedefleriniz ve BİTÜDER olarak gerçekleştirmeyi planladığınız projeleriniz nelerdir?

Artan nüfus ve buna bağlı olarak ileride bir barınma kriziyle karşılaşmamak için konut yatırımlarının sürdürülebilir şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Ancak bu yatırımlar yapılırken, her zaman olduğu gibi “KALİTE” kavramının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurgulamak isteriz.

Son yıllarda sektörümüzün en önemli gündem maddeleri arasında “KALİTE” ve “HAKSIZ REKABET” yer alıyor. BİTÜDER olarak, kalite denetimi konusundaki gönüllü çalışmalarımıza büyük bir önem veriyoruz. Bitümlü örtülerin performans değerlerini ölçerek, tüketiciyi korumak ve uzun ömürlü su yalıtım uygulamalarının yaygınlaşmasını sağlamak için çaba sarf ediyoruz.

Ayrıca, haksız rekabetin önlenmesi amacıyla şantiyelere gelen bitümlü örtülerin akredite laboratuvar ortamlarında performans testlerini yaparak, bu ürünlerin kontrol mekanizmalarını güçlendirmeyi hedefliyoruz. 2025 yılında, bu alandaki çalışmalarımıza daha fazla odaklanarak, sektörümüzdeki kalite standartlarının yükseltilmesine katkı sağlamayı sürdüreceğiz.

Derneğimize üye üreticilerimiz, deprem bölgesinde inşa edilen konutların kaliteli su yalıtımı gibi önemli detaylarla buluşması için gayret göstermekte.

Alper Doğruer | BİTÜDER Yönetim Kurulu Başkanı

Yapı Magazin Dergisi |Aralık 2024

https://www.yapimagazin.com/dergi-detay.php?id=5001350