Temel Su Yalıtımı: Yapılarımızı Korumak İçin İlk Adım
- Temel su yalıtımının binanın yaşam döngüsündeki kritik rolü nedir?
Binaların yapısal olarak sağlamlığını korumanın en önemli adımlarından biri, temel su yalıtımıdır. Doğru şekilde uygulanmış temel su yalıtımı, binanın toprak altında kalan taşıyıcı sistemini korur, suyun binaya sızmasını ve temelin zamanla zayıflamasını engeller. Bu sayede yapısal olarak ortaya çıkacak hasar riski en aza iner, binanın kullanım ömrü uzar. Temel su yalıtımının doğru bir şekilde yapılmadığı durumlarda ise binalarımızın betonarme taşıyıcı sistemi su sızıntılarından ve rutubetten etkilenerek korozyona uğrar. Bu da bizim için ortadan kaldırılması zor bir risk demektir. Ayrıca, su yalıtımı yapılmamış binaların iç mekanlarında yaşanabilecek sağlık sorunları da insanların hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek durumlara yol açabilir. Temel su yalıtımı, bu saydığım etkilerinin yanı sıra enerji verimliliğiyle de doğrudan ilişkilidir. Su yalıtımı yapılmamış temeller suyun binaya sızmasına neden olduğunda iç mekanlarda ısı kaybına yol açar. Rutubetli duvarlar, ısı yalıtımını olumsuz etkiler ve binalarımızın enerji tüketim ihtiyacı artar. Kaliteli malzeme seçimi ve doğru uygulama ile binanın ısı dengesi korunur, enerji verimliliği artar. Bu da enerji maliyetlerinden tasarruf edebileceğimiz anlamına gelir. Konuya finansal avantaj noktasından baktığımızda ise, temel su yalıtımı için yapılan yatırım, gelecekte ortaya çıkabilecek onarım ve yenileme maliyetlerini ortadan kaldırır. Temel su yalıtımı yapılmamış binalarda oluşacak hasarlar, yüksek onarım maliyetlerine yol açar. Bu nedenle, temel su yalıtım uygulamaları hem sizi maddi bir yükten kurtarır hem de binanızın değerini korur.
- Temel su yalıtımında doğru uygulamanın ve kalifiye iş gücünün önemi nedir?
Onduline olarak doğru su yalıtım uygulamalarının önemini katıldığımız her platformda yüksek sesle dile getiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz usta eğitimlerimizde, liselerin ve üniversitelerin ilgili bölümlerindeki seminer ve eğitimlerimizde her zaman bu konunun önemine değiniyoruz. Su yalıtımı konusundaki iş gücü kalitesini artırmak için eğitim programlarının düzenli aralıklarla güncellenerek yaygınlaştırılması gerektiğini düşünüyoruz. Aksi durumda kalifiye iş gücünün eksikliği, sektörümüzde hem teknik hem de ekonomik açıdan negatif etkiler yaratır. Bilindiği üzere, hatalı yapılmış bir su yalıtım uygulaması yalıtımın kalitesini ve etkinliğini azaltarak binalarımızda yapısal sorunlara yol açabilir. Bu da yukarıda bahsettiğim gibi yeniden onarım ve bakım maliyetlerinin artmasına neden olur. Sektörümüzün sürdürülebilirliği açısından da büyük bir öneme sahip olan kalifiye iş gücü farkındalığını daha da artırmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, eğitim ile uzmanlaşmış bir uygulayıcı kaliteli malzeme seçiminden tutun da doğru uygulama detaylarına kadar birçok konuyu değerlendirerek uzun ömürlü ve dayanıklı su yalıtım sistemleri kuracaktır.
- 2024 yılı için sektörün genel durumunu değerlendirdiğinizde neler söylemek isterseniz?
2024 yılının son çeyreğine girerken ülkemizin ve sektörümüzün pazarda bir süredir gözlemlemekte olduğumuz genel yavaşlama ile mücadele etmeye devam edeceğini değerlendiriyoruz. Her zaman olduğu gibi finansal ve ticari zorlukların beraberinde yaratıcı dönüşüm fırsatlarını da getireceğini ve sektörümüzün daha rekabetçi ve sürdürülebilir olmasına katkı sağlayacak bir ortamın oluşmasına da fayda sağlayacağını düşünüyoruz. Sektörümüz için kaliteli ürün seçimi ve sürdürülebilirlik konularının daha fazla ön plana çıktığı ve kalifiye iş gücüne duyulan ihtiyacın öneminin arttığı bir dönem yaşayacağımızı düşünüyoruz. Bu doğrultuda sektörümüzün niteliksel dönüşümünün hızlanması, rekabetçiliğinin ve sürdürülebilirliğinin global standartların da üzerine çıkması için tüm gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.
KEREM KÜRKLÜ
CEO, ONDULINE AVRASYA