Blog

Onduline Avrasya CEO’su Kerem Kürklü, BİTÜDER BLOG’un sorularını yanıtladı.

2024 yılının ikinci yarısına dair beklentilerini dile getiren Kürklü, temel su yalıtımında malzeme seçimi ve uygulamaya vurgu yaparken, su yalıtımının binaların uzun vadeli yapısal bütünlüğünü koruması için kritik önemine dikkat çekti.

  • Sektör ve üreticiler olarak, 2024 yılının ilk yarısını nasıl geçiriyorsunuz? Sektörünüzün genel durumunu değerlendirip, yıl sonu öngörülerinizi ve hedeflerinizi paylaşır mısınız?

Yılın ilk yarısı, sektörümüz için zorlu bir dönem olsa da, elde ettiğimiz başarılar ve edindiğimiz deneyimler, yılın ikinci yarısı için umut verici. Ürün, coğrafya ve segment bazlı büyüme planlamalarımız ve yenilikçi yaklaşımlarımız sayesinde, yılı güçlü bir şekilde tamamlamayı hedefliyoruz. Sektörümüz süregelmekte olan yüksek enflasyona bağlı olarak artan maliyetler ve düşen konut satışları gibi zorluklarla karşı karşıya olsa da nitelikli konutlara yönelik olarak sürmekte olan talep, sürdürülebilir iş modellerine yönelik yerel ve bölgesel düzeyde artan ilgi gibi olumlu dinamikler sektörümüzdeki büyüme potansiyelini canlı tutuyor.

  • Su yalıtımı konusunda toplumun yeterli bilinç düzeyine ulaştığını düşünüyor musunuz? ONDULİNE olarak ve BİTÜDER olarak bu konuda yapılan çalışmalardan söz eder misiniz?


Temel su yalıtımı konusunda pazarda yeterli bilinç düzeyine ulaştığımızı söylemek için henüz erken olduğunu düşünüyorum. Bu konuda çeşitli zorluklar ve farkındalık eksiklikleri olduğu görülüyor ve bu farkındalık inşaat profesyonelleri, mimar ve mühendisler arasında sınırlı kalmaktadır diyebiliriz. Son kullanıcı tarafındaki bilinçlendirme çalışmaları noktasında henüz yolun başında olduğumuzu belirtmekte fayda görüyorum. Temel su yalıtımı, genellikle yapı tamamlandıktan hemen sonra görülebilen bir sorun olmadığı için öncelikli olarak değerlendirilmemektedir. Ancak zamanla ortaya çıkan zemin suyu etkileri ve nem problemleri geri dönüşü olmayan ciddi yapısal hasarlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, sektörün öncü şirketleri ve dernekleri olarak bu farkındalığı artırmak için yüksek hedefler koymaya devam etmeli ve çalışmalarımıza bu ilke ile devam etmeliyiz. Biz Onduline olarak, eğitim konusunu çok önemsiyoruz. Liselerin ve üniversitelerin ilgili bölümlerindeki öğrencilere su yalıtımının önemini anlatmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz. Son kullanıcı tarafındaki farkındalığı artırmak için ise medyada yer aldığımız her platformda bu konunun hayati önem taşıdığını önemle vurguluyoruz. 

  • Sektörünüzdeki malzeme ve uygulama açısından trendler nelerdir? Firmanızın ve sektördeki diğer firmaların inovatif ürünlere yeniliklere açıklığını nasıl değerlendirirsiniz
    Temel su yalıtımında malzeme ve uygulama açısından yenilikler, dayanıklılık, esneklik, hızlı uygulama ve sürdürülebilirlik üzerine yoğunlaşmaktadır. Yeni nesil su yalıtım malzemeleri, su yalıtımının etkinliğini artırmakta ve uzun vadeli koruma sağlamaktadır. Bu trendlerin etkin şekilde takip edilmesi ve doğru uygulanması, yapıların ömrünü uzatarak maliyetleri düşürebilmekte ve çevresel etkileri minimize edebilmektedir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında kaliteli malzeme kullanımı geliyor. Ayrıca, temel su yalıtımı için gerekli olan kaliteli malzemenin doğru ve standartlara uygun bir şekilde uygulanması da büyük önem arz ediyor. Ancak günümüz şartlarında hala birçok projede üzülerek görmekteyiz ki maliyeti düşürmek amacıyla standartlara uygun olmayan malzemeler tercih edilmekte veya uzun vadede ciddi olumsuz sonuçlar doğurabilecek yanlış uygulamalar yapılmaktadır.

  • Deprem dayanımı ve su yalıtımı ilişkisi hakkında yapılan bilinçlendirme faaliyetleri sizce yeterli mi? Yapılabilecekler hakkında neler söylemek istersiniz?


Temel su yalıtımı, binaların uzun vadeli yapısal bütünlüğünü korur. Zemin koşullarını stabilize ederek deprem güvenliğine çok önemli katkılar sağlar. Bu nedenle, temel su yalıtımı ve deprem dayanımı arasındaki ilişkiyi anlamak, yapıların güvenliği ve uzun ömürlü olması için kritik öneme sahiptir. Her ne kadar profesyoneller tarafında su yalıtım yönetmeliği önemli ölçüde biliniyor olsa da uygulanması noktasındaki denetimlerin iyileştirilmesi gerekmektedir. Bir diğer önemli husus da son kullanıcıların bu konuda bilinç düzeyinin artırılması olarak ortaya çıkmaktadır. Sektör paydaşları olarak, medya ve iletişim araçlarını daha etkin ve yenilikçi şekilde kullanarak son derece basit ve anlaşılır verileri geniş kitlelere ulaştırmak için çaba sarf etmeye devam edeceğiz.

KEREM KÜRKLÜ

CEO, ONDULINE AVRASYA