Kentsel dönüşüm güvenli yapılaşma için bir fırsat!
Ülkemizde son yıllarda özellikle depremlerin yıkıcı etkilerinin ardından, kentsel dönüşüm hareketi önemli bir ivme kazandı. Türkiye'nin yapı stoğunda beklenen yenileme ile birlikte, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanan Kentsel Dönüşüm Eylem Planı, 6,7 milyon konuttan oluşan stoğun 1,5 milyonunun acil ve öncelikli olarak dönüştürülmesini öngörüyor. Bu plan çerçevesinde, 5 yıl içinde 1,5 milyon konutun dönüşümünün tamamlanması hedeflenirken, her yıl 100 bini İstanbul'da olmak üzere toplamda 300 bin konutun dönüşümü sağlanması planlanıyor.
Güvenli Yapılaşma
Yeni inşa edilecek binalarda yönetmeliklere uygun yapılaşma ve denetim, bina dayanıklılığı ve güvenliği büyük önem taşıyor. Kentsel dönüşüm, bu açıdan, sadece mevcut yapı stoğunun güvenli hale getirilmesi değil, aynı zamanda gelecek inşaatların da daha güvenli olmasını sağlıyor.
Sürdürülebilirlik
Kentsel dönüşüm aynı zamanda çevreye duyarlı, enerji verimli ve konforlu yapılaşmanın da önünü açıyor. Yenilenen alanlar, sürdürülebilir malzemeler ve teknolojiler kullanılarak çevre dostu bir yapılaşma sağlanabilir. Bu da hem şehirlerimizin çevresel etkisini azaltırken hem de vatandaşların yaşam kalitesini artırırken önemli bir adım oluşturuyor.
Kentsel dönüşüm güvenli ve sürdürülebilir kentlerin oluşturulması için büyük bir fırsat sunuyor. Hem mevcut yapı stoğunun güvenli hale getirilmesi, hem de gelecek inşaatların çevreye duyarlı ve enerji verimli olması, şehirlerimizin gelecek nesillere daha yaşanabilir bir çevre bırakması açısından son derece önemli. Bu noktada kentsel dönüşüm projelerine olan destek ve katılımın artırılması, ülkemizin hem güvenliğini sağlamak hem de sürdürülebilir bir gelecek inşa etmek adına kritik bir rol oynayacak.