Uzmanlar Uyarıyor: Binalardaki sinsi tehlike
BİTÜDER olarak depremlerde binalarımızın en önemli hasar alam nedeni olan korozyona neden olan su yalıtımının olmaması ya da yanlış ürün seçimi ve uygulamalar konusunda bilgi vermeyi tarihin bize yüklediği bir sorumluluk olarak görüyoruz.
Bu makalemizde ise konunun uzmanı bilim insanlarının korozyon ve deprem ilişkisiyle ilgili açıklamalarını derledik.
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Gençoğlu ve İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Sinan Cansız 6 Şubat depremi sonrasında haber ajanslarına yaptıkları açıklamalarda korozyon ve deprem ilişkisi konusunda şu uyarılarda bulundu:
İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Gençoğlu: "Korozyona bağlı bir yapıda betonarme elemanların genelde içindeki donatının paslanmasıyla 'beton örtüsü' dediğimiz, üstündeki kabuk kısmı, donatının boyuna doğrultusunda çatlar ve boşluklar oluşur. Elimizle hafifçe vurduğumuz zaman 'tok' diye bir ses gelir. Buradan da kolonda veya kirişte aşırı bir korozyon olduğu anlaşılır."
Bu sürecin minimum 5-6 yıl aldığını belirten Prof. Dr. Gençoğlu, özellikle 2000 öncesi yapıların korozyon riski altında olduğuna dikkat çekiyor.
“2000 öncesi yapılarda zamana da bağlı çevre koruması iyi yapılmadığında çevredeki su ve neme karşı yapı elemanlarında gerekli izolasyon kullanılmadığında korozyon zamanla çok aşırı derecede oluyor. İstanbul'da korozyonu araştırdığımızda 2000 yılı öncesi inşa edilen binaların hemen hemen büyük bir kısmında çok yaygın vaziyette gördük. Ancak korozyon bütün binalarda görülebilir.”
"Korozyon başlamış binada 5 yılda taşınma gücünde yüzde 50 kadar azalma yaşanıyor"
İstanbul Arel Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Sinan Cansız ise korozyonun beton içindeki demirin hava ile temas ederek oksitlenmesi sonucu meydana gelen aşınma miktarı olduğunu söyledi.
"Korozyon nedeniyle demir çaplarında yıllık 0,25 milimetreye kadar azalma meydana geliyor. Bu azalmadan kaynaklı korozyon başlamış bir binada 5 yılda taşınma gücünde yaklaşık yüzde 50 kadar azalma yaşanıyor."
BİTÜDER olarak kamuoyunu, kamu kurumlarını ve inşaat sektörü karar vericileri ve çalışanlarını deprem gerçeği karşısında su yalıtımının önemi konusunda seminerlerimiz ve içeriklerimizle bilgilendirmeye her zaman açığız.
Seminer talepleri ve sorularınız için bizimle her zaman iletişime geçebilirsiniz:
[email protected] +90 216 466 3329