GARANTİ BANKASI BBVA TEKNOLOJİ KAMPÜSÜ'NE BTM OPTİGREEN İLE SPESİFİK ÇATI ÇÖZÜMÜ
Yapı malzemeleri sektörünün lider markalarından BTM; yapımı 2018 yılında tamamlanan Garanti Bankası BBVA Teknoloji Kampüsü projesinde tercih edilen BTM Optigreen Type S (Cable) sistemi çözümüyle Türkiye yeşil çatı pazarında bir ilke imzasını attı.
Garanti Bankası BBVA Teknoloji Kampüsü projesi sadece ülkemizin değil, Avrupa’nın da metrajı en büyük, değişken ve yüksek eğimde uygulaması yapılan en özel ve spesifik bahçe çatı alanlarına sahip uluslararası projelerinden biridir.
Öncelikli olarak bitkilendirilmiş yeşil alanlar olarak tasarlanan tepelerin altındaki mekanların yaşam ve konfor faktörü göz önüne alınarak kabuk döşemelerin su ve ısı yalıtımının en üst düzeyde sağlanması hedeflendi.
Alttaki yalıtıma zarar vermeden, değişken ve yüksek eğimdeki kabuk döşemelerin üzerinde toprağı tutmak ve kaymayı engelleyecek şekilde toprak tutucu sistemleri yerleştirmek için ise her türlü statik yükün hesabının yapılması ve risklerin minimize edilmesi amaçlandı.
Bu doğrultuda, tüm yükü taşıyacak, birbirine paralel konumlandırılmış çelik kablo ve aralarına geçme olarak yerleştirilen hafif, sağlam plastik ayaklardan oluşan BTM Optigreen Type S (cable) toprak tutucu sistem, bu proje için eğimlere en uygun ve uygulanabilirliği mümkün olan çözüm olarak belirlendi.
Ülkemizde son 15 yılda gerçekleştirilen nitelikli projelerde pek çok bahçe çatı uygulaması yapılmış olsa da yuvarlak, amorf ve değişken eğimde bir kabuk yüzeyde, benzer bir çalışma örneği yoktu. Avrupa’daki benzer 2 referansın da metrajının 4-5 katı büyüklükte bir uygulama alanı söz konusuydu. Bu sistemin patentine sahip Alman Optigreen firması için de bugüne kadarki en büyük uygulamalardan biri olacaktı.
Bu sebeple projenin uygulama yapılacak eğimli alanlarına ait topografik haritaları çıkarıldı. Adeta bir terzi titizliğiyle toprak yükünü taşıyacak çelik halatlar ve toprak tutucu ayak askı noktaları daha proje aşamasında iken mimari çizimlere yerleştirildi. Çelik kabloları taşıyacak ankraj noktaları, ofis katlarının bulunduğu perde duvarlarına monte edilerek yalıtıma zarar verilmedi. Maksimum 10 -12 cm kalınlığındaki hafifletilmiş bahçe çatı toprağı ve bitkilendirme ağırlığı dahil kabuk yüzeylere gelebilecek her türlü dinamik ve statik yükler hesaplanarak risk analizleri yapıldı.
Su ve ısı yalıtımı sağlanmış eğimli betonarme yüzeylerin üzeri ilk olarak spesifik özellikli, suyun akış yönünde kanallı bir yapıya sahip hem koruyucu hem de nem tutucu olan BTM Optigreen SSV 800, 800gr/m2’lik yeşil renkli geotekstil ile kaplandı. Sistemin esas ana bileşenleri olan çelik halatların ankraj noktalarına bağlantıları ve toprak tutucuların tümünün yerleşimi, eğimli alanlarda kaydırmazlık için yüksek teknoloji ile üretilmiş olan bu geotekstil üzerinde gerçekleştirildi.
Akabinde statik yüklere uygun olarak Optigreen ve danışman / uygulamacı peyzaj grubunun işbirliğinde ağırlığı belirlenen hafifletilmiş toprak karışımı (Maks. 10-12cm) toprak tutucu sistem üzerine yerleştirilerek yüzey bitkilendirmeye uygun hale getirildi.
Bu metraj ve eğimlerdeki bir projede tek tek bitki ekiminin çok zor olması, toprağa tutunma ve büyüme evresinin çok uzun süre alması gibi olumsuz faktörler göz önüne alınarak bitki seçiminde uygulamanın çok daha hızlı ve pratik olması için sedum halılar tercih edildi.
Proje Hakkında:
Konsept tasarımı ERA Mimarlık, iç mimarisi Midek/MİNGÜ ortaklığında projelendirilen Garanti Bankası BBVA Teknoloji Kampüsü; İstanbul Pendik‘te 50 dönüm arazi içerisinde, D 100 karayolu - TEM ve Sabiha Gökçen ulaşım hatlarının bağlantı noktasında önemli bir konumda inşa edildi. Proje, mimari olarak bulunduğu sanayi ağırlıklı yerleşim birimlerine tezat olarak şeffaf ve saydam cephe unsurları ile sadeliği öne çıkarmaktadır.
Sürdürülebilir ve çevreci bir ortamda çalışanlarına esnek ve özgün çalışma ortamları yaratılabilmek için ofis kütlesi bulunduğu çevrenin bir unsuru olarak geniş ölçekteki doğal topoğrafyayı arsa içerisine yansıtan tepelerin kaplandığı yeşil bir peyzajın üzerine inşa edildi.
Bu peyzaj tepeleri altında; oditoryum, data merkezi, kafe – restoran arşiv, servis birimleri vb. özel işlev ve rekreasyon alanları yer aldı. Ofis çalışma alanları dışındaki tüm özel işlevler zemin ve alt katlarda yerleşmiş olduğundan ofis katları gökyüzüne ve peyzaja açılan avlular çevresinde birbirleri ile bağlantılı olarak yerleştirildi.
Yapı, sürdürülebilirlik ilkelerini, gün ışığına entegre aydınlatma, ısıtma ve soğutma sistemleri ile dinamik güneş kırıcılı tek ve çift cidarlı cephe sistemlerinden, iç mekanlara yüzde yüz temiz hava sağlayan özel ısıtma & soğutma sistemlerine kadar daha birçok farklı teknik altyapıyı barındırmaktadır ve LEED Gold sertifikası almaya hak kazanmıştır.
Gül Şenel | Mimar | BTM Yeşil çatılar ürün Yöneticisi