SU YALITIMI EKSİK YAPILMIŞ BİR BİNA KENDİSİNİ NASIL ELE VERİR?
Her türlü bina su yalıtımı açısından sağlıklı, güvenli ve uzun ömürlü olacak şekilde inşa edilebilir. Yeter ki mühendislik hesapları ile her türlü zemin durumuna, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının seviyesine göre hesaplamalar yapılarak yönetmelikte belirtilen şartlar sağlanmış olsun.
Ancak yaşadığımız depremler bu şartların sağlanmamış olduğunu bize her seferinde gösteriyor.
Peki su yalıtımı eksik yapılmış bir bina kendisini nasıl ele verir? Depremle test etmeden de bir binanın su yalıtımının doğru olup olmadığını nasıl sorgulayabiliriz.
İşte size birkaç ipucu:
* Bir ev satın alırken ya da kiralarken bina yapım aşamasında hazırlanan proje eklerine bakarak, bu detaylar yönetmeliklerdeki gereklilikleri sağlayacak şekilde uygulanmış mı bakılabilir.
* Belediyenin ve yapı denetim kuruluşunun yapı kontrol raporları incelenebilir.
Tüm bunların ötesinde su yalıtımı eksik yapılmış bir bina kendini su şekilde ele verir:
* Bodrum katlarında, toprak altında kalan bölümlerinde su birikmeleri, rutubet kokusu, sıva kabarmaları varsa bu binanın temel su yalıtımında eksikler vardır ve bina yeraltı sularından etkilenmekte, temel taşıyıcı elamanları zarar görmektedir.
* Aynı şekilde çatıdan yağmur suyu akıntıları varsa, duvarlarda küflenme, rutubet, boya kabarmaları gibi olumsuzluklar gözle de tespit edilebilir.
#DoğruSuYalıtımı konusunda aradığınız her şey Bitüder Blog'ta.
Bitüder'i LinkedIn'de takip edin: https://www.linkedin.com/company/bitüder